9 MISSTAG DU GÖR NÄR DU REKRYTERAR INOM TECH

August 13, 2020

Neeeeeej. Inte du. Du gör ju inte dom här misstagen. Du har ju koll på läget. Du följer företagets policy och processer som så fint finns dokumenterade med cirklar, pilar och diagram i rött, grönt och blått. Du behöver säkert inte titta på listan nedan. Meeen, du kanske blir lite nyfiken ändå…

 1. Du tänker att det där annonserbjudandet som Torsten ringde om var för bra för att vara sant. Någon bra ansökning måste man ju ändå få på en annons. Du slår till!
 2. När du knåpar på annonsen är du noga med att inte glömma någon av alla de önskemål ni har. Och du gör gärna “good to have” till “must have” – här gäller det att vara på den säkra sidan!
 3. När tjänstebeskrivningen ska på papper är du noga med att berätta om företagets förmåner och fantastiska utveckling framöver. Det mest relevanta, arbetsuppgifter och utmaningar i rollen, är ju mindre viktigt.
 4. När du insett att förhoppningen på annonsen gick från 100 till 0 tar du hjälp. Då är tiden knapp, nu måste det gå undan. Hur det ska göras har du tänkt mindre på – men det löser sig alltid.
 5. Du får några intresserade kandidater – men ratar dom med en grisblink. Dom lever ju inte i detalj upp till dom tydliga kraven. Bäst att ha is i magen och vänta på bättre valmöjligheter.
 6. Du har satt ansökningsdatum till 12 juni. Och då ska det väntas till ansökningstiden har gått ut innan du följer upp intresserade kandidater. Det är sen gammalt.
 7. Du har, av någon anledning, inbillat dig att folk står på kö för den här rollen. Därför orkestrerar du en intervju likt en audition där du kan luta dig tillbaka och se kandidaten glänsa i strålkastarljuset. Att du ska sälja in tjänsten? Ptsss.
 8. Du tycker att det bästa sättet att testa kandidaten i ett första steg är att utvärdera personlighet. Därför är det mindre viktigt att träffa någon teknisk kunnig som pratar samma språk. Det kan man ju ta “längre fram”.
 9. Efter intervjun gäller det att hålla huvudet kallt. Du tänker att det nog är bäst att hålla kvar alla kandidater till absolut sista steget. Att återkoppla tidigt och ofta är det inte så noga med – är dom intresserade så är dom.
 10. När du äntligen hittat rätt man eller kvinna för jobbet är alla andra som varit av intresse ett minne blott. Att återkoppla känns bara onödigt. Du har ju ändå ingen användning av dom.
 11. Nu kanske du tänker – det här var väl lite väl överdrivet? Men med över 500 tech-rekryteringar i bagaget kan vi meddela att det tyvärr inte är allt för ovanligt att stöta på personer som misslyckats med sin rekrytering på grund av en eller flera av dumheterna ovan.

Do right. Do good. /Mploy

© 2018 Mploy. All rights reserved